Prijam za članove Kluba hrvatskih humboldtovaca i predstavnike političkoga i javnoga života Republike Hrvatske

Veleposlanik Republike Njemačke dr. Hans Peter Annen  priredio je u svojoj rezidenciji na Pantovčaku svečani prijam za članove Kluba hrvatskih humboldtovaca, predstavnike Zaklade Alexandera von Humboldta, kao i za druge uzvanike iz politike, kulture i društvenoga života. Počasna gošća bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

prijam01 m

Predsjednica Grabar-Kitarović u svome je obraćanju rekla da osobnom prisutnošću želi naglasiti koliko je važan razvoj znanosti i znanstvenoga istraživanja, ali i njihova povezanost s gospodarstvom. Istaknula je prijateljstvo i dugogodišnju suradnju u znanosti i gospodarstvu između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske te zajedničke potrebe o daljnjem intenziviranju te suradnje.  Odala je priznanje Zakladi Alexandera von Humboldta za važan doprinos u jačanju hrvatske znanosti i hrvatsko-njemačkih odnosa u znanstvenom istraživanju.

Veleposlanik Republike Njemačke Hans Peter Annen  naglasio je da se ovom manifestacijom otvara „novo poglavlje u dugogodišnjim njemačko-hrvatskim odnosima u znanosti“. Istaknuo je potrebu za davanjem novih impulsa  njemačko-hrvatskim odnosima u znanosti i znanstvenom istraživanju, te jačati suradnju između znanstvenika i sveučilišta obaju zemalja, prije svega u vrhunskom znanstvenom istraživanju.

Pročelnica Odjela za Europu u Zakladi Alexandera von Humboldta, dr. Judith Schildt, u svom je govoru navela da je Zaklada u šest desetljeća svoga postojanja hrvatskim istraživačima dodijelila 203 stipendije i nagrade. Više od 140 bivših stipendista Zaklade Humboldt trajno boravi i radi u Hrvatskoj te tako pridonosi održivoj istraživačkoj suradnji s Njemačkoj.

Predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca prof. dr. Pavo Barišić naglasio je posebnu zadaću Kluba  u  poticanju mladih znanstvenika na uključivanje u humboldtovsku zajednicu te je s ponosom istaknuo važnost hrvatskih humboldtovaca u hrvatskoj znanosti što se pokazalo i kod osnivanja znanstvenih  centara izvrsnosti.

Fotoalbum